HSP-Info.dk

Header Image  
                                                                                                                         Se også www.fitness-vitalitet.dk

7.50 Indisk mystik

Hinduismen er en stor og gammel religion i Indien, som har mange facetter. Almindeligvis betragter man hinduismen som en polyteistisk folkereligion - med tusinder af guder, templer og ritualer. Men bag hinduismen er der en massiv kerne af mystik, hvor hellige mænd og kvinder (saddhuer) gennem spirituel praksis (Sadhana) som askese og yoga søger oplysning, frigørelse og Gud.

Den indiske, mystiske tradition kendetegnes ved, at man ofte knytter sig til en lærer, en spirituel vejleder.

Her er nogle citater fra Shivapuri Baba, som er én af de utallige indiske vismænd (født Govindananda Bharati). I 1962 udtalte han:

"Personen skal kende sig selv grundigt og granske sit sind for at få afklaret og besluttet, om han har den nødvendige styrke, mod og vedholdenhed til at kunne klare sig alene. Er det tilfældet kan klare sig uden en lærer, og han vil søge sandheden eller den Ultimative Realitet - uanset omkostningerne.

Det er kun meget, meget få sjæle, der så koncentreret magter alene at fokusere på målet. Dem, der ikke tror, at de kan klare det på egen hånd, må finde sig en lærer og underkaste sig hans anvisninger. Kan de ikke det, skal de hellere vende sig mod religionen."

Skal man lidt firkantet oversætte det, så siger han:

 • Den højeste vej: At man selv på egen hånd finder Gud
 • Den næsthøjeste vej: At finder en lærer, som selv har fundet Gud og lærer af ham.
 • Den tredjehøjeste vej: At man finder Gud igennem kirken.

  Endnu et citat fra same guru: "God is concealed from you by the veil of consciousness. Put aside that veil and you will see God."

  Det betyder:

  "Gud er skjult for dig - bag bevidsthedens slør. Fjern sløret, så vil du se Gud."

 • Næste artikel
 • Forrige artikel

  Opdateret 12.11.2011. Alt materiale: Copyright 2011-21 HSP-INFO.dk

 •